maandag 25 januari 2016

How to - Uitstel gedrag || Verpest je leven niet met ''later''
Ken je dat? Zonder dat je het door hebt houdt je jezelf constant bezig met wat er straks zal gebeuren.
Stel je voor, je denkt over je tentamenweek die je volgende week hebt.. Wat als je de tentamens niet haalt?
Het zit constant in je gedachten. Eigenlijk hartstikke zonde van je tijd want dat moment bestaat nog helemaal niet. Je bent meer bezig met je druk maken, dan je daadwerkelijk te focussen op leren.

Laat jij je leven verpesten door de gedachten 'Wat als'?
Het zal je vast wel bekend voorkomen.. Iedereen heeft er wel eens last van.
Je hebt het druk, er wordt van alle kanten aan je getrokken en je neemt even de tijd om te ontspannen.Even een simpel voorbeeld;

Stel je voor, je wandelt met een goede vriend(in) door het park en tijdens je wandeling praat je over alles wat je bezighoudt. Je praat over je problemen, over het dagelijkse gestress in je leven.

Je praat over hoe je binnenkort gelukkiger zult zijn, meer rust zult vinden en eindelijk tijd zal krijgen om bijvoorbeeld lekker te genieten van de natuur of iets anders wat je leuk vindt.
Terwijl je wandelt en praat kijk je vooral naar de grond, je bent in gedachten verzonken.
Pas wanneer je thuis bent kom je tot de conclusie dat je geen aandacht hebt geschonken aan het park, aan de natuur om je heen.
Je lichaam wandelde door het park, maar je aandacht was op je werk.
Je hebt een prachtig moment in de natuur waar je zo’n behoefte aan had, verpest met straks. Zonde!!

Uiteraard betrap ik mezelf hier ook regelmatig op. Soms is het oke om een spraakwaterval te zijn als iets je hoog zit. Alleen probeer het te beperken tot wanneer het echt noodzakelijk is. Vaak ben je zo in gedachte gezonken dat er stiekem echt veel aan je voorbij gaat.In iedere seconde schuilt geluk
Wat had diezelfde wandeling door het park voor je kunnen betekenen als je je aandacht in het nu had gehouden? Je had even echt kunnen ontspannen, je problemen even achter je kunnen laten, even kunnen bijtanken en genieten van het moment.

Hoe we ons ook bezighouden met straks en later, straks bestaat niet. Straks is een illusie van je opgejaagde hersens. We zijn jarenlang gewend om te plannen, om na te denken over onze toekomst en in te spelen op wat er komen gaat.

Er bestaat niet zoiets als je ‘straks’ goed voelen. Je voelt je goed of je voelt je niet goed.

En in ieder moment kun je die keuze opnieuw maken. Hoe vaker jij momenten beleeft waarin je je goed voelt, des te gelukkiger je je in het algemeen zult voelen. Wat ik zelf altijd doe is een soort 'foto' maken met mijn geheugen.. Ik kijk dan even extra goed om me heen en maak mezelf bewust van hetgeen wat er om me heen gebeurd. Dit soort momentjes kan ik me dan ieder moment dat ik er aan terug wil denken goed voor de geest halen.

Probeer te genieten van ieder ‘nu’ want door constant te leven in de toekomst ontneem je jezelf de mogelijkheid om nu gelukkig te zijn.

Tuurlijk ik kan het nu allemaal wel heel mooi vertellen, maar zelf doe ik het ook niet altijd.
Al probeer ik volop te genieten!
Maar zodra ik besef dat mijn gedachte weer afdwalen naar ''wat als?'' fluit ik mezelf terug. Ik kan geen dingen voor iedereen invullen al is het vrouw eigen om te denken ''hey maar wat als dit gebeurt of diegene dat zegt?''. Je maakt hele rampscenario's in je hoofd terwijl er nog helemaal niks is gebeurt. 

Door er bewust van te worden stop je die waterval aan negatieve gedachte. Ik adem dan even een paar keer diep in en uit en dan ben ik weer back in business.
Geniet gewoon!! Kijk om je heen en geniet van de zonsondergang door de bomen, 2 oude mensjes die heel gelukkig arm in arm lopen..
Spelende kleine kinderen of whatever. Je maakt je gewoon even niet meer druk.
Alle ‘ellende’ vindt straks pas plaats. Waarom zou je je daar nu al druk over maken?

 Je zult merken dat je ineens heel eenvoudig gelukkig kunt zijn, simpelweg door je leven niet te laten verpesten door dat ongrijpbare ‘straks’.

Lekker filosofisch gezien allemaal, maar ik ben zelf een gelukkig mens en ik wil jullie een paar tips geven om dat ook te worden/blijven :).
Geniet jij ook met een hoofdletter G?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten